Vastuullisuus on hyväksi ympäristölle ja liiketoiminnalle

Raikkonen Oy on sitoutunut viime vuosina yhä vahvemmin vastuullisuuteen miettimällä toimintansa eri osa-alueita kestävän kehityksen eri näkökulmista.

Tiili itsessään on materiaalina ympäristöystävällinen. Sen pitkä elinkaari, huoltovapaus ja kierrätettävyys pienentävät hiilijalanjälkeä ja säästävät luontoa. Myös Raikkosen tiilitehtaalla Loimaalla on tuotannossa ryhdytty tositoimiin ympäristön hyvinvoinnin tukemiseksi. Aurinkopaneelit ovat yksi hyvä esimerkki yrityksen vastuullisista valinnoista ympäristön hyväksi.

”Vuonna 2020 asensimme tehtaan katolle aurinkopaneeleja, joiden avulla saamme osan tarvitsemastamme sähköstä aurinkoenergiana. Yhteensä 468 aurinkopaneelia tuottaa n. 20 % käyttämästämme sähköstä. Tämä on ollut meille merkittävä askel kohti uusiutuvan energian käyttöä ja vähentää osaltaan yrityksemme hiilijalanjälkeä”, kertoo Raikkonen Oy:n toimitusjohtaja Teemu Raikkonen.

Raaka-aineet ja kuljetuskumppani lähialueelta

Raaka-aineiden hankinnassa suosimme niin paikallisuutta kuin pitkäaikaista yhteistyötä. Savi, hiekka ja sahanpuru hankitaan pääosin lähialueilta: savi vain 2,5 kilometrin ja hiekka 19 kilometrin päässä tehtaalta. Pienet välimatkat vähentävät kuljetustarvetta ja logistisia päästöjä.

”Yhtenä kuljetuskumppaninamme toimii paikallinen yritys, jonka kanssa yhteistyötä on tehty jo kymmeniä vuosia. Tämä luo vakaan ja kestävän pohjan toimitusketjulle. Haluamme työllistää paikallisia toimijoita ja omalta osaltamme tukea siten alueemme elinkeinorakennetta sekä yritysten kasvua”, Teemu Raikkonen toteaa.

Kierrätys ja hävikin hyödyntäminen ovat tuttu tapa toimia

Tiilien valmistuksessa Raikkonen Oy pyrkii minimoimaan hukkaa ja hyödyntämään resursseja tehokkaasti. Esimerkiksi tuotannossa rikkimenneet tiilet murskataan ja käytetään uusien tiilien valmistuksessa. Näin on tehty aina. Lisäksi yritys vastaanottaa vanhoja, käyttökelpoisia tiiliä ja hyödyntää niitä uudelleen murskeena esimerkiksi urheilukenttien päällysteissä ja teollisuuden tarpeisiin.

”Olemme mukana Rinki-kierrätysjärjestelmässä ja pyrimme jatkuvasti kehittämään kestäviä ratkaisuja tiilien elinkaaren hallintaan ja vastuullisiin toimintatapoihin tehtaallamme.”

Raikkonen Oy ei ole vain tuotteiden valmistaja, vaan myös innovatiivinen toimija markkinoilla. Yritys vastaa asiakkaiden tarpeisiin tarjoamalla laajan valikoiman erilaisia tiilivaihtoehtoja, joihin kuuluvat myös erikoismuodot ja -koot. Tuorein yhteistyökuvio on puolestaan alihankintaketju, jossa Raikkonen toimittaa tiilimurskaa viherkattorakentamiseen. Lisäksi yritys on mukana Tiiliteollisuusliitto ry:ssä, joka pyrkii edistämään alan kehitystä ja kestävää toimintaa.

”Luonnonvarojen kestävä käyttö on jotain, mitä meidän kaikkien tulee huomioida. Omalta osaltamme olemme mukana ympäristötalkoissa. Vastuullisuus ja kestävällä tavalla toimiminen hyödyttävät sekä ympäristöä että liiketoimintaamme. Toimintaprosessien jatkuvalla tarkkailulla ja laadunvalvonnalla sekä optimaalisilla materiaalivalinnoilla saamme aikaan kestäviä muutoksia. Näin säästämme luontoa ja samalla hävitettävän jätteen määrä vähenee. Nämä vaikutukset näkyvät myös asiakkaillamme”,
Raikkonen huomauttaa.

Tiilen matka suunnittelusta rakennustyömaalle ja valmiiseen rakennukseen

Mitä hiilijalanjälki tarkoittaa tiilellä?

Poltetut tiilet valmistetaan puhtaista luonnonmateriaaleista ja ne rasittavat ympäristöä elinkaarensa aikana erittäin vähän. Tiili on vastuullinen materiaali monesta näkökulmasta katsottuna. Se on kestävä, huoltovapaa sekä täydellisesti kierrätettävä.

Tiilen valmistuksen osuus Suomen kokonaispäästöistä on vuodessa noin 0,04 %. Eri selvitysten mukaan jo reilun 50 vuoden käytön jälkeen energiaa säästävä tiilijulkisivu kääntää hiilijalanjäljen positiiviseen suuntaan. Tässä kohdassa on erityisesti syytä huomioida tiilen kestävyys moneen muuhun materiaaliin, sillä se on vähintään 100 vuotta.

Päästöjä kompensoimme omalla metsällä, joka on hankittu erityisesti hiilen sidontaan. Metsää kasvaa myös alueella, josta otamme hiekan.

Poltettu tiili voidaan kierrättää 100 %:sesti.

Tarkka tuotantoprosessi

Panostamme tuotantoprosessin tarkkaan seurantaan ja hukka-aineiden minimoimiseen. Rikkoutuneet tiilet murskaamme ja hyödynnämme uudelleen joko omaan käyttöön tai raakamurskeeksi myyntiin. Tuotannossa syntyvän hukkalämmön hyödynnämme lämmitykseen.

Tiili ja hyvä sisäilmasto

Rakennuksen hyvä sisäilmasto on monen asia summa. Sisäilman laatuun vaikuttavat eri tekijöiden ohella sisätilojen rakennusmateriaalit. M1-luokiteltu materiaali tai tuote on testattu hyvän sisäilman kriteerit huomioiden puolueettomassa laboratoriossa ja vakioiduissa testiolosuhteissa.

Poltettu tiili on menetelmässä poikkeusasemassa, sillä se voidaan rinnastaa Sisäilmastoluokitus 2018:n mukaan sisätiloja suunniteltaessa M1-tuotteisiin ilman testausta.

M1-luokitus helpottaa niin kuluttajien valintoja, mutta siitä hyötyvät myös rakennuttajat, suunnittelijat ja urakoitsijat. Kun rakennushankkeessa tuotteiden päästötaso määritellään vähintään M1-luokituksen mukaiseksi, on kaikilla hankkeen osapuolilla yhteinen tavoite hyvän sisäilman saavuttamiseksi.

Merkitsemme Raikkosella jatkossa vähähiiliset, ympäristölle ystävällisemmät tiilet vihreällä ikonilla. Ikonilla haluamme tuoda tutuksi asioita, jotka vaikuttavat tiilen hiilijalanjälkeen.

VÄRI

Saven rahtikustannukset muualta tuotuna ovat iso osa tiilen hiilijalanjälkeä. Punasävyiset tiilet on aina tehty kotimaisesta savesta, jolloin rahtikustannukset ovat minimaaliset.

POLTTO

Mitä pidempään poltetaan, sitä enemmän syntyy päästöjä.